Politik

Tindakan SKMM Sekat Sarawak Report Mampu Hentikan Sebar Dakyah Jahat

Tindakan SKMM Sekat Sarawak Report Mampu Hentikan Sebar Dakyah Jahat

UALA LUMPUR:Tindakan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menyekat portal Sarawak Report mampu menghalang penyebaran dakyah jahat yang mungkin menjejas kestabilan negara, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Katanya, tindakan sekatan seperti itu tidak seharusnya terhad kepada portal berkenaan tetapi juga patut dikenakan ke atas mana-mana laman sesawang, portal berita, laman blog atau mana-mana sumber media sosial lain termasuk individu.

“Bukan hanya menyekat, tetapi juga mengambil tindakan undang-undang dan mengenakan hukuman berat di bawah Akta Hasutan, Kanun Keseksaan dan Akta SKMM,” tambahnya ketika dihubungi Bernama.

Pada Ahad, SKMM dalam satu kenyataan berkata ia memutuskan untuk menyekat laman sesawang The Sarawak Report kerana didapati boleh mengganggu-gugat keselamatan negara.

Katanya, tindakan itu dibuat susulan maklumat dan aduan yang diterima daripada orang ramai bahawa laman itu telah memaparkan kandungan yang masih tidak dapat dipastikan kesahihannya dan masih dalam siasatan.

Ismail Sabri yang juga Anggota Majlis Tertinggi Umno berkata, meskipun Perlembagaan Malaysia menjamin kebebasan bersuara, namun ia tidak menghalalkan fitnah, hasutan, membohongi fakta dan menderhaka kepada negara.

“Kebebasan masih tertakluk kepada undang-undang. Saya menggesa tindakan menguatkuasakan undang-undang terhadap pengamal media sosial yang melanggarnya disegerakan tanpa mengira kedudukan mereka,” katanya.

Sebelum ini, satu laporan polis dibuat yang mendakwa portal The Sarawak Report memalsukan fakta berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Susulan itu, polis telah menubuhkan sebuah pasukan khas untuk menyiasat laporan berkenaan.

Pada 22 Jun lepas, polis Thailand dilaporkan menahan bekas pengarah PetroSaudi International Ltd, Xavier Andre Justo, kerana cuba memeras ugut syarikat antarabangsa yang berpangkalan di Arab Saudi itu, yang menjadi tumpuan dalam kontroversi 1MDB.

Justo dilapor menjual maklumat sulit milik syarikat itu kepada beberapa individu, yang membawa kepada penyiaran beberapa e-mel dan dokumen oleh portal berita Sarawak Report sehingga mencetuskan pelbagai tuduhan terhadap 1MDB. — Bernama

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Politik

More in Politik

Datuk Seri Mukhriz

Peluang Umno Cari Titik Persefahaman Dengan PAS – Mukhriz

NAJHAN1 November, 2015
lingliongsiknajib

Peguam Dr Ling Sahkan Terima Surat Saman Fitnah Najib

NAJHAN30 October, 2015
nizar

Najib Terima Permohonan Maaf Nizar

NAJHAN30 October, 2015
Untitled-1

Pembangkang Ditempelak Asyik Desak PM Letak Jawatan

NAJHAN29 October, 2015
Saifuddin Abdullah sertai PKR

Saifuddin Abdullah Sertai PKR

M. HADI15 October, 2015
PKR Kelantan

PKR Sedia Sertai Himpunan Hijau

MOHD IQBAL28 September, 2015
Cia Chow Hui

Putuskan Hubungan Dengan PM Tindakan Tidak Matang, Melulu, Mengecewakan BN.

M. HADI21 September, 2015
Nik Amar

PAS Ulangi Kenyataan Tak Akan Kerjasama Dengan DAP, Amanah.

M. HADI21 September, 2015
Takiyudin

PAS Tidak Sertai Himpunan Rakyat Bersatu

M. HADI10 September, 2015