Politik

KPN Di Thailand Berhubung Siasatan Justo – Bukit Aman

KPN Di Thailand Berhubung Siasatan Justo – Bukit Aman

KUALA LUMPUR: Bukit Aman mengesahkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar kini berada di Bangkok untuk berjumpa dengan rakan sejawatnya di Thailand berhubung siasatan terhadap bekas ekskutif PetroSaudi International, Xavier Andre Justo.

Penolong Ketua Urusetia Ketua Polis Negara (Komunikasi Korporat) Bukit Aman, Asisten Komisioner Datin Asmawati Ahmad mengesahkan Ketua Polis Negara ke Thailand berhubung siasatan terhadap Justo.

Terdahulu, sumber Thailand memberitahu The Star pada Khamis bahawa Khalid menghadiri satu mesyuarat bersama Ketua Polis Thailand, Somyot Pumpunmuang dan dikatakan berbincang mengenai kebenaran untuk menyoal siasat warga Switzerland itu berhubung siasatan terhadap 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Justo ditahan di Koh Samui pada Jun lalu kerana mencuri maklumat daripada bekas majikannya dan menuntut PetroSaudi membayarnya 2.5 juta Swiss francs (RM9.9 juta) sebagai bayaran untuk tidak mendedahkan dokumen itu.

Justo dijangka didakwa kerana memeras ugut bekas majikannya dan hanya boleh diekstradisi selepas dia menjalani hukumannya di Thailand.

Dilaporkan, terdapat dakwaan bahawa Justo mengadakan pertemuan dengan beberapa individu tertentu di Singapura bagi membincangkan urusan penyerahan dokumen tersebut.

Video pendedahan bekas pengarang Sarawak Tribune, Lester Melanyi baru-baru ini mendakwa Sarawak Report telah membeli beberapa dokumen daripada Justo tetapi telah membuat pemalsuan terhadap dokumen yang lain.

 

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Politik

More in Politik

Datuk Seri Mukhriz

Peluang Umno Cari Titik Persefahaman Dengan PAS – Mukhriz

NAJHAN1 November, 2015
lingliongsiknajib

Peguam Dr Ling Sahkan Terima Surat Saman Fitnah Najib

NAJHAN30 October, 2015
nizar

Najib Terima Permohonan Maaf Nizar

NAJHAN30 October, 2015
Untitled-1

Pembangkang Ditempelak Asyik Desak PM Letak Jawatan

NAJHAN29 October, 2015
Saifuddin Abdullah sertai PKR

Saifuddin Abdullah Sertai PKR

M. HADI15 October, 2015
PKR Kelantan

PKR Sedia Sertai Himpunan Hijau

MOHD IQBAL28 September, 2015
Cia Chow Hui

Putuskan Hubungan Dengan PM Tindakan Tidak Matang, Melulu, Mengecewakan BN.

M. HADI21 September, 2015
Nik Amar

PAS Ulangi Kenyataan Tak Akan Kerjasama Dengan DAP, Amanah.

M. HADI21 September, 2015
Takiyudin

PAS Tidak Sertai Himpunan Rakyat Bersatu

M. HADI10 September, 2015